Orientační nabídka


International


Znak města Jemnice (odkaz na titulní stránku) 

Město Jemnice
Oficiální webové stránky


Vyhledávání


 

Cesta: Titulní stránka > Radnice

 

Opravné prostředky

 

 
 

Opravné prostředky

 

Místo, lhůty  a způsob, kde lze  podat opravný prostředek proti rozhodnutí orgánu města, uvedení požadavků, které  jsou v této souvislosti  kladeny

na žadatele, popis postupů a  pravidel, která je třeba dodržovat při těchto  činnostech,  a  název  příslušného  formuláře  a způsob a místo, kde lze takový formulář získat

 

1.  Opravné prostředky proti rozhodnutí dle zákona č. 106/1999 Sb.

 

Proti rozhodnutí o odmítnutí žádosti o poskytnutí informací se lze odvolat ve lhůtě do 15 dnů od data doručení rozhodnutí nebo od marného uplynutí lhůty pro vyřízení žádosti, a to podáním u městského úřadu, který rozhodnutí vydal nebo měl vydat.

Odvolání se podává písemně výše uvedenými způsoby. O odvolání proti rozhodnutí městského úřadu, které se týká informací ve věcech samostatné působnosti města, rozhoduje rada města, ve věcech přenesené působnosti rozhoduje krajský úřad.

Odvolací orgán rozhodne o odvolání do 15 dnů od předložení odvolání povinným subjektem. Jestliže v uvedené lhůtě o odvolání nerozhodl, má se za to, že vydal rozhodnutí, kterým odvolání zamítl a napadené rozhodnutí potvrdil; za den doručení se považuje den následující po uplynutí lhůty pro vyřízení odvolání. Proti rozhodnutí o odvolání se nelze odvolat.

Rozhodnutí o odmítnutí žádosti je přezkoumatelné soudem podle zvláštního zákona (zák. č. 150/2002 Sb., soudní řád správní).

 

 

2.  Opravné prostředky proti rozhodnutí odborů městského úřadu

 

Opravné prostředky (odvolání) proti rozhodnutí učiněném ve správním řízení nebo podle zákona o správě daní a poplatků se podávají prostřednictvím toho odboru městského úřadu, který napadené rozhodnutí vydal, a to ve lhůtě uvedené v poučení tohoto rozhodnutí a v zákoně, na jehož základě bylo příslušné rozhodnutí vydáno.

Proti opatření odboru, které nemá charakter rozhodnutí ve správním řízení nebo podle zákona o správě daní a poplatků, nelze podávat opravné prostředky, ale je možné učinit podání, které dle obsahu projedná rada města, starosta nebo tajemník.

Proti rozhodnutí odborů při projednávání přestupků v blokovém řízení nelze podat opravný prostředek, takovéto rozhodnutí však lze vydat jen se souhlasem osoby z přestupku obviněné.

 

3.  Přezkum obecně závazné vyhlášky města

 

Odporuje-li  obecně závazná  vyhláška obce  zákonu, vyzve krajský úřad město ke zjednání nápravy. Nezjedná-li město nápravu do 30 dnů od doručení výzvy, navrhne krajský úřad Ministerstvu vnitra pozastavení účinnosti této obecně závazné vyhlášky. O tomto návrhu vyrozumí krajský úřad starostu města.

Ministerstvo  vnitra  přezkoumá  návrh  krajského  úřadu, a shledá-li,  že  obecně  závazná  vyhláška  města  je v rozporu se zákonem,  rozhodne  o  pozastavení  její  účinnosti.  Ministerstvo vnitra pozastaví  účinnost obecně závazné vyhlášky  města v případě jejího rozporu se zákonem i bez návrhu krajského úřadu, pokud není takový podán do  30 dnů ode dne účinnosti  obecně závazné vyhlášky města.  Rozhodnutí  Ministerstva  vnitra  o  pozastavení  účinnosti obecně  závazné vyhlášky  nabývá  právní  moci dnem  doručení jeho písemného vyhotovení městskému úřadu.

Ministr  vnitra podá nejpozději do  15 dnů od pozastavení účinnosti  obecně  závazné  vyhlášky  města  návrh  na její zrušení Ústavnímu  soudu.  Jestliže  Ústavní  soud  tento  návrh  odmítne, zamítne  nebo  řízení   zastaví,  rozhodnutí  Ministerstva  vnitra o pozastavení  účinnosti  obecně  závazné  vyhlášky  města  pozbývá platnosti dnem, kdy rozhodnutí Ústavního soudu nabude právní moci.

Zjedná-li  příslušný orgán města  nápravu před rozhodnutím Ústavního soudu o návrhu podle předchozího odstavce, Ministerstvo vnitra své rozhodnutí  o pozastavení  účinnosti obecně  závazné vyhlášky města zruší  do  15  dnů  od  doručení  usnesení příslušného orgánu města o zjednání nápravy Ministerstvu vnitra.

 

4.  Přezkum usnesení, rozhodnutí nebo opatření orgánu města

 

Je-li  usnesení,  rozhodnutí  nebo  opatření  orgánu města v samostatné působnosti  v rozporu se  zákonem nebo jiným  právním předpisem  a  nejde-li  o  obecně  závaznou  vyhlášku  města, vyzve krajský úřad obec ke zjednání nápravy. Nezjedná-li město nápravu do 30 dnů od doručení výzvy, navrhne krajský úřad Ministerstvu vnitra pozastavení účinnosti takového  usnesení, rozhodnutí nebo opatření orgánu  města  v  samostatné  působnosti.  O  tomto  návrhu uvědomí krajský úřad starostu města.

Ministerstvo  vnitra  přezkoumá  návrh  krajského  úřadu, a shledá-li,  že usnesení, rozhodnutí nebo  opatření orgánu  města v samostatné působnosti je v rozporu se zákonem nebo jiným právním předpisem, rozhodne o pozastavení jeho výkonu. Ministerstvo vnitra

pozastaví  výkon usnesení,  rozhodnutí nebo  opatření orgánu  města v samostatné působnosti  pro rozpor se zákonem  nebo jiným právním předpisem i  bez návrhu krajského  úřadu, pokud není  takový návrh podán do 30 dnů od jeho schválení příslušným orgánem města.

Není-li   proti  rozhodnutí   Ministerstva  vnitra  podle předchozího odstavce podán  rozklad,  podá  ministr  vnitra  do  15 dnů od uplynutí  lhůty pro  podání  rozkladu  příslušnému soudu  návrh na zrušení  usnesení, rozhodnutí  nebo jiného  opatření orgánu  města. Je-li proti rozhodnutí Ministerstva  vnitra podle předchozího odstavce podán rozklad, podá ministr vnitra takový návrh  soudu do 15 dnů ode dne rozhodnutí  o rozkladu.  Zamítne-li soud  tento návrh,  rozhodnutí Ministerstva vnitra o pozastavení výkonu usnesení, rozhodnutí nebo jiného  opatření  pozbývá  platnosti  dnem,  kdy  rozhodnutí soudu nabude právní moci.

Zjedná-li  příslušný orgán města  nápravu před rozhodnutím soudu  o návrhu  podle  předchozího odstavce, Ministerstvo  vnitra  své rozhodnutí  o  pozastavení  účinnosti  usnesení,  rozhodnutí  nebo opatření  orgánu  obce  zruší  do  15  dnů  od  doručení  usnesení příslušného orgánu města o zjednání nápravy Ministerstvu vnitra.

Ustanovení  prvních tří odstavců se  nepoužijí v případech porušení  právních  předpisů  občanského, obchodního a pracovního práva.

 

5.  Informace veřejnosti o opravných opatřeních dle bodů 3 a 4

 

Pozastaví-li Ministerstvo  vnitra účinnost obecně závazné vyhlášky města nebo výkon usnesení, rozhodnutí nebo jiného opatření města  v   samostatné  působnosti, vyvěsí město  toto  rozhodnutí Ministerstva vnitra  neprodleně na úřední desce  městského úřadu po dobu 15 dnů. Totéž platí o nálezu Ústavního soudu.

 

6.  Přezkum nařízení města

 

Při výkonu přenesené působnosti vydává město nařízení města. Odporuje-li nařízení města zákonu, je postup při opravném prostředku obdobný jako v bodě 3 výše.

 
Zodpovídá: administrátor stránek
Vytvořeno / změněno: 10.9.2007 / 28.1.2008
 

 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém