Orientační nabídka


International


Znak města Jemnice (odkaz na titulní stránku) 

Město Jemnice
Oficiální webové stránky


Vyhledávání


 

Cesta: Titulní stránka > Radnice

 

Důvod a způsob založení města

 

 
 

4.1.2007 | změněno: 4.1.2007

 

Důvod a způsob založení

 

Důvod a způsob založení města, včetně podmínek a principů, za kterých provozuje svoji činnost

 

 

Město Jemnice (dále jen město) je základním územním samosprávným celkem ve smyslu čl. 99 a následujících Ústavy ČR č. 1/1993 Sb.

 

Vzniklo v souladu s §§ 1 a 2 zák. č. 367/1990 Sb., o obcích ke dni 24.11.1990. Dle současných platných právních předpisů upravuje postavení města zák. č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů (obecní zřízení).

 

Město je základním územním samosprávným společenstvím občanů; tvoří územní celek, který je vymezen hranicí území města. Je veřejnoprávní korporací, má vlastní majetek a vystupuje v právních vztazích svým jménem a nese odpovědnost z těchto vztahů vyplývající, je tedy právnickou osobou s plnou právní subjektivitou ve smyslu § 18 odst. 2 písm. c) zák. č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů.

 

Posláním města je pečovat o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů; při plnění svých úkolů chrání též veřejný zájem.

 

Působnost města je rozdělena na

samostatnou – záležitosti, které město spravuje samostatně, kontrolu výkonu samostatné působnosti svěřené                                            orgánům města vykonává Ministerstvo vnitra

 přenesenou – výkon státní správy, který byl orgánům města svěřen zákonem; vykonává ji v obvodu pověřeného                                      úřadu a úřadu obce s rozšířenou působností, metodickou a odbornou pomoc vykonává vůči                                                 orgánům města krajský úřad

 

Při výkonu samostatné působnosti se město řídí:

·        při vydávání obecně závazných vyhlášek zákonem

·        v ostatních záležitostech též jinými právními předpisy vydanými na základě zákona

 

Při výkonu přenesené působnosti se orgány města řídí:

·        při vydávání nařízení města zákony a jinými právními předpisy

·        v ostatních případech též usneseními vlády a směrnicemi ústředních správních úřadů

 

Město je spravováno samostatně zastupitelstvem města. Dalšími orgány města jsou rada města, starosta, městský úřad a zvláštní orgány města.

 

Zastupitelstvo města se skládá z 21 volených členů zastupitelstva. Rozhoduje ve věcech samostatné působnosti. Ve věcech patřících do přenesené působnosti rozhoduje jen, stanoví-li tak zákon. Zastupitelstvo zřizuje a zrušuje jako své iniciativní a kontrolní orgány výbory:

 

Zřídilo tyto výbory:    

                              -     kontrolní

-      finanční

-       osadní

 

Rada města má 7 členů. Je výkonným orgánem v oblasti samostatné působnosti. Tvoří ji starosta, místostarosta a další členové rady. Při výkonu své působnosti je odpovědná zastupitelstvu města. Rada může rozhodovat i ve věcech přenesené působnosti, ale jen pokud tak stanoví zákon. Rada města zřizuje a zrušuje jako své iniciativní a kontrolní orgány komise.

 

 

Zřídila tyto komise :                             -        bytovou

-         výběrovou

-         prevence kriminality

 -        barchanickou

-         redakční rada Jemnických listů


 

 

Starosta města zastupuje město navenek. V případech stanovených zvláštním zákonem zřizuje starosta pro výkon přenesené působnosti zvláštní orgány města.

 

Zřídil tyto komise:     - povodňovou

                                 - k projednávání přestupků Města Jemnice

 

 

Městský úřad tvoří starosta, místostarosta, tajemník městského úřadu a zaměstnanci města, zařazení do městského úřadu. Městský úřad plní úkoly v samostatné působnosti uložené mu zastupitelstvem a radou a napomáhá činnosti výborů a komisí. Městský úřad vykonává rovněž přenesenou působnost s výjimkou věcí, které jsou zákonem svěřeny zastupitelstvu a radě nebo zvláštnímu orgánu. Městský úřad je rozčleněn na 6 odborů, které vykonávají své činnosti na základě působností svěřených jim organizačním řádem.

 

Tajemník městského úřadu je odpovědný za plnění úkolů městského úřadu v samostatné i přenesené působnosti. Plní funkci statutárního orgánu zaměstnavatele podle zvláštních předpisů a další funkce svěřené mu zákonem.

 

 
Zodpovídá: administrátor stránek
Vytvořeno / změněno: 4.1.2007 / 20.2.2017
 

 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém